Pamfil Bilțiu
Născut pe 14 iulie 1939, Făurești; Folclorist. „Pamfil Bilțiu este poate ultimul culegător de folclor pur-sânge pe care l-a dat Maramureșul și e bine că a avut șansa să publice în volume succesive, pe parcursul unui deceniu și jumătate, întreaga sa arhivă” . Vol. Poezii și povești populare din Țara Lăpușului (1990), Făt-frumos cel înțelept (1994), Sculați, sculați, boieri mari. Colinde din Maramureș (1996), Izvorul fermecat (1999), Folclor din Țara Maramureșului (2005)
Etnologul Pamfil Biltiu a publicat 32 de cărţi, a făcut mii de fotografii, muncind enorm pentru valorificarea tezaurul folcloric pe care l-a adunat de-a lungul anilor. Pamfil Bilţiu este unul dintre cei mai apreciaţi etnologi din ţară. Provine dintr-o familie de ţărani din Făureşti, a urmat cursurile şcolii generale şi liceale la Baia Mare, iar facultatea la Cluj-Napoca. Pamfil Bilţiu a lucrat un an în învăţământ, iar apoi la o publicaţie locală. A fost şi metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene Maramureş şi a intrat la pensie de la Inspectoratul pentru Cultură al Judeţeului Maramureş.
În urmă cu 20 de ani Pamfil Bilţiu a început să scrie şi a publicat 32 de cărţi despre istoria culturii, cele mai multe din domeniul etnologieicu o pondere mai mare pe sub-zonele folclorice ale judeţului. Etnologul este pasionat şi de fotografie marterialele sale care au văzut lumina tiparului sunt însoţite de fotografii încercând să cuprindă cât mai multe elemente, de la obiecte şi case în care locuiau străbunii, până la artişti contemporani.