Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biserica de lemn din Lăschia

• Datare: 1868;
• Cod LMI: MM-II-m-A-04595;
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1861 conform principiilor constructive ale epocii în care bisericile deveneau mai mari (în concordanță cu creșterea demografică), spațiile interioare începeau să capete fluiditate și vizibilitate între ele ca reflexie a noilor idei iluministe, iar tehnicile constructive învățau să se adapteze la aceste cerințe ale modei vremii. Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, construită în vecinătatea uneia mai vechi, strămutată de la mănăstirea din sat, a fost sfințită în anul 1861. Din vechiul edificiu se mai păstrează doar masa Sfântului altar și câteva icoane, probabil și iconostasul. În memoriile învățătorului Vartolomeu Pașca a fost consemnat faptul că în anul 1858 s-a încheiat un contract cu meșterul Gheorghe Horja din Recea, care s-a angajat să construiască biserica după planul celei din Plopiș. Neînțelegerile ivite între meșter și localnici au avut drept consecință construirea turnului după modelul bisericii din Recea (azi strămutată în Valea Chioarului). Turnul bisericii din Lăschia are o înălțime de 32m de la bază.
Pictura murală a actualei biserici a fost realizată de către Paul Weissu, pictor cu brevet din Baia Mare, în anul 1870. Programul iconografic a fost simplificat: pe axul median al bolții semicilindrice a naosului a fost pictată Sfânta Treime în redactare accidentală, iar pe poalele bolții se pot observa două scene: Înălțarea la cer a Sfântuilui Ilie (latura sudică) și Scara lui Iacov (latura nordică), flancate de reprezentările celor patru Evangheliști. Pe tavanul pronaosului a fost zugrăvită Maica Domnului Oranta. Altarul, pereții naosului și ai pronaosului au fost pictați în fonduri de culorile tricolorului.
Iosif Kadar, la începutul secolului al XX-lea, o aprecia ca fiind „cea mai frumoasă și mai mare biserică din împrejurimi”. Au contribuit la ridicarea bisericii următorii localnici: crâsnicul Ioan Dochița, Ilieș Gavril, Pașca Vasile, Pașca Tanasie, Ilieș Vartolomeu, Pașca Mihai,Filip Mihai,Ilieș Ioachim, Roman Tanasie, cantorul Vasile Filip. Locul bisericii „s-au scimbat înder Ioann Roman a lui Iosip și cu fetu Ioann Dotitza a Filip de la Pascha Vasalie a Hertza”.
În anul 1877 a fost reparat acoperișul în întregime. În anul 2011 s-au executat lucrări complexe de restaurare, proiectate de sc MANISA CONSTRUCT srl – arh. Niels Auner, și executate de sc RUSTIC srl – ing. Cornel Cușner.

Ultima actualizare: 15:16 | 20.06.2024

Sari la conținut