Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Copalnic
- Datare: 1735;
- Cod LMI: MM-II-m-B-04547;
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” construită în 1735 se află la 30 de m de drumul care duce spre localitatea Preluca Nouă. Biserica se înscrie în tipologia bisericilor maramureșene cu pronaos, naos, altar. Este o biserică de dimensiuni medii (L 14.45 x l 5.90 x H 20.05). Fundația şi zidăria sunt din piatră, faţadele tencuite. Suprastructura din lemn este tipică pentru toate bisericile de lemn din zona Maramureșului, având în componenţă şarpanta, bolta, turnul şi coiful turnului. Subansamblurile specifice conduc la ideea unei posibile preluări a materialului lemnos dintr-o biserică existentă anterior şi demnatelată cu ocazia zidirii actualei biserici în 1735.
Iniţial, biserica a avut dimensiunile pe care se întinde astăzi naosul şi altarul, pronaosul s-a adăugat ulterior, astfel încât s-a putut observa după uşă o cruce de piatră din cimitir cuprinsă în interior şi despre care se presupune că este crucea ctitorului bisericii.
Clădirea a suferit puţine intervenţii de-a lungul existenţei sale. S-au efectuat lucrări de întreţinere curentă cu excepţia eşafodajului pentru clopote instalat la începutul secolului trecut. La lucrările de reparare – restaurare din perioada 1970 – 1980 s-au utilizat un număr nepermis de mare de consolidări metalice, sistem nepotrivit la o lucrare de restaurare de importanţa celei în cauză. În anul 2010 – s-a emis aviz pentru lucrări de restaurare, lucrări menite să corecteze erorile intervențiilor anterioare, să conserve şi să pună în valoare monumentul din Copalnic. Noile lucrări de restaurare au fost efectuate în perioada 2011 – 2012, biserica redevenind un simbol al acestei zone.